Abbas poručio Putinu da ne može prihvatiti američku posredničku uloguPalestinski lider Mahmoud Abbas u ponedjeljak je poručio  ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da više ne može prihvatiti ulogu Sjedinjenih Država kao posrednika u razgovorima s Izraelom zbog ponašanja Washingtona, javila je novinska agencija Interfax.

– Tvrdimo od sada da odbijamo sarađivati u bilo kakvoj formi sa SAD-om u satatusu posrednika, jer mi smo protiv njihovih akcija – poručio je Abbas Putinu na početku razgovora u Moskvi.

Agencija navodi Abbasove riječi da želi da se proširi novi mehanizam posredovanja koji bi zamjenio Bliskoistočni kvartet mirovnih posrednika.

– Naprimjer, ‘kvartet’ plus neke druge zemlje, nalik na model koji se koristio za postizanje sporazuma s Iranom – izjavio je Abbas, misleći na međunarodne pregovore o nuklearnom programu Teherana.

Abbas i njegovi saveznici furiozno su regovali u decembru kada je predsjednik Donald Trump raskinuo s višedecenijskom američkom politikom priznajući Jerusalem kao izraelsku prijestonicu i pripremio teren za proces preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva, prenosi Reuters.

(Nezavisni.ba/Fena)