BANANE UMIRUJU, A MLIJEKO JAČA ŽGARAVICU: Koje namirnice su dobre a koje loše za gorušicu

Osećaj žarenja sa pojačanim lučenjem želudačne kiseline muči gotovo polovinu odraslog svetskog stanovništva

Ovaj zdravstveni problem, u narodu znan kao gorušica ili žgaravica, mnogi pokušavaju da reše pomoću “proverenih” narodnih lekova “koji su neki već isprobali”, pa u nekim slučajevima takva terapija pomogne da se neprijatan osećaj bar ublaži.

Gorušicu izazivaju loša probava i preterano konzumiranje masne hrane, pa je preporučljivo da se masno, prženo i pohovano nipošto ne jede.
Stručnjaci savetuju da osobe s problemom gorušice mogu da jedu namirnice koje ne izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline i otkrivaju zablude o namirnicima za koje se verovalo da pomažu.

DOBRO
Banane su bogate vitaminom B, koji deluje protiv kiselina. One pomažu kod lošeg varenja, a jedna banana dnevno će sprečiti pojavu gorušice.
Kupus je bogat vlaknima, a prirodna vlakna i enzimi u kupusu smanjuju kiseline u organima za varenje.
Ovsene pahuljice su bogate antioksidantima i vlaknima i povoljno deluje na želudačnu floru. Dovoljna je jedna porcija.
Đumbir takođe umiruje nivo kiseline i ublažava žarenje u želucu i jednjaku.

LOŠE
Mleko u borbi protiv gorušice predstavlja najčešću zabludu. Kada mleko stigne do želuca, mlečne masnoće, kalcijum i belančevine izazivaju pojačano lučenje kiseline i potenciraju ovaj problem.

Mentol bombone, koje se u narodu vrlo često koriste za ublažavanje gorušice, takođe predstavljaju zabludu. Metvica, kao njihov glavni sastojak, opušta donji deo jednjaka i na taj način povećava opasnost od gorušice.Ljutu hranu trebalo bi izbegavati kada god je moguće, a naročito beli luk i ljutu papriku, kao i gazirana pića, čaj i kafu. Najmanje tri sata pre spavanja ne bi trebalo konzumirati nikakvu hranu.

nezavisni/informer.rs