Crnadak razgovarao s GremingeromMinistar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u Beču s generalnim sekretarom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Tomasom Gremingerom.

Glavne teme razgovora bile su Opšti izbori održani 7. oktobra 2018. godine u Bosni i Hercegovini te aktuelna situacija u BiH i regionu.

Crnadak je naglasio da će konačan izvještaj Izborne posmatračke misije (ODIHR) imati ogroman značaj za dalji demokratski razvoj u BiH i za obezbjeđivanje poštenih izbora u narednom periodu kroz usvajanje novog izbornog zakona BiH.

Podsjetio je na preliminarnu izjavu Izborne posmatračke misije OSCE-a od 8. oktobra, u kojoj je ukazano na činjenicu da su u izbornom procesu uočeni pravni i sistemski nedostaci, pristrasno izvještavanje medija, kao i neprimjerene aktivnosti kojima se uticalo na birače, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Crnadak je potvrdio da će delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine učestvovati na godišnjoj ministarskoj konferenciji OSCE-a, koja će biti održana 6. i 7. decembra u Milanu, u okviru predsjedavanja Italije OSCE-om.

nezavisni/FENA