DEMANT KO SDA TK: SDP laže…SDP  je u svom saopštenju od 08. 08. 2018. godine iznio niz neistina, kako bi Vladu TK koja je srušena na nezakonit način, pokušao učiniti odgovornom za ekološki incident koji se desio prije nekoliko dana u GIKIL-u. Ono što SDP zna, a ne želi priznati jeste da je prva Vlada TK koja je ukazala na sve probleme unutar GIKIL-a bila vlada g.Bege Gutića. Dokaz za to je hitna tematska Skupština TK u 2017.godini u kojoj su i izneseni svi problemi unutar i oko GIKIL-a i pozivane sve institucije, Sud i Tužilaštvo TK da se uključe u probleme koje je Vlada SDA, kako je volite  nazivati, a koja je sigurno bila jedina vlada svih građana TK, predvidjela i prezentovala javnosti još od 2015. godine.

Ova vlada  je zajedno sa osnivačem KHK  pokrenula tužbu za utvrđivanje vlasničkog udjela unutar GIKIL-a jer GSHL koji je u vlasništvu g.Pramod Mittala nije uplatio cca.46 mil.KM prema Ugovoru o osnivanju GIKIL-a, a dugi niz godina uživa prava većinskog vlasnika (GSHL51% – 49%KHK).

Da su ova finansijska sredstva od strane GSHL uložena u GIKIL prema Ugovoru o osnivanju, danas bi GIKIL sigurno izgledao i poslovao u daleko boljim uslovima.

Mate Pavković i Ivana Bunoza nisu članovi uprave GIKIL-a, već članovi NO GIKIL-a koje je imenovala skupština društva kojom suvereno vladaju indijski partneri zbog čega je vlada insistirala na redefinisanju vlasničkih odnosa.

Pozivamo vas da pokažete dokument kojim je Vlada TK  dala saglasnost na imenovanje ova dva člana, no nećete ga naći i pokazati zato što ne postoji.

Ono što je interesantno, što ste zaboravili ili namjerno prešutili da su kadrovi koje pominjete, Ivana Bunoza i  Mate Pavković  imenovani u vrijeme mandata SDP-a i bivšeg premijera Vlade FBiH g.Nermina Nikšića (2010.-2014.) u Upravu JP EP HZ, kao kadrovi HSP stranke koja je bila koalicioni partner SDP, a koja je kao što je poznato nastala na  tekovinama ustaške ideologije. Kao članove NO GIKIL-a ih je predložila Uprava KHK, a ne Vlada TK.

Što se tiče uvoza i izvoza preko Luke Ploče suludo je i komentarisati jer Luka Ploče je građena i projektovana uglavnom za potrebe industrije u Tuzlanskom bazenu. Upravu GIKIL-a suvereno postavlja GSHL i g.Mittal koji je u sporu sa KHK i koji nije ispunio svoje obaveze iz osnivačkog ugovora o formiranju zajedničke kompanije  zbog čega se i vodi više sporova na sudu.

Indikativno je i alarmantno zašto se Vlada Suljkanovića (PDA)  ne oglašava povodom  najveće ekološke katastrofe u BIH? Zašto se nije nastavilo sa pritiscima na GSHL da uplati cca 46mil KM? Zašto je PDA vlada odustala od arbitražnog postupka protiv GIKIL-a?

Očito da je SDP postao glasnogovornik PDA. Na kraju postavljamo pitanje za SDP šta je to SDP uradio u mandatu svoje Vlade TK (2010.-2014.) na rješavanju problema u GIKIL-u, osim što se ponašao po principu „ne talasaj“ , a poznato je da je GIKIL upravo u tom periodu proizveo najveće gubitke u finansijskom poslovanju  oko 100 mil km.?

SDP ponovo pokušava lažima da dezavuiše javnost i sakrije bezidejnu anemičnu politiku SDP-a, međutim na Vašu žalost građani TK i BiH još uvijek se sjećaju vladavine SDP-a u mandatu 2010.-2014.godine i posljedica te vladavine (paljenje zgrade predsjedništva, zgrade kantonalnih vlada itd.), kada je zbog svoje neozbiljne politike SDP doveo u opasnost državu. SDP LAŽE, A KO LAŽE TAJ I KRADE, navodi se u demantu KO SDA TK.