Denis Zvizdić odgovorio Željki Cvijanović

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić reagirao je danas saopćenjem za javnost nakon što je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović sinoć kazala da je sva odgovornost u vezi sa izmjenama zakona o akcizama – upravo na Zvizdiću.

Zvizdić je poručio da ono što entitetska premijerka radi ima ”obrise providnoh politikanstva”.

”Upornost sa kojom Željka Cvijanović pokušava eskalirajuću krizu u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska prebaciti na nivo države Bosne i Hercegovine već prima obrise providnog politikanstva i neargumentovanih, pa i zluradih izjava koje ne priliče osobi koja obnaša funkciju predsjednice Vlade. Posebno tragikomično djeluju instrukcije i zadaci koje Željka Cvijanović neprimjereno i neselektivno daje Vijeću ministara, dok se istovremeno bh. entitet RS suočava sa institucionalnom krizom i zabrinjavajućim socio-ekonomskim stanjem, što govori o stvarnim dometima Vlade RS koju vodi Cvijanović. Ali, to su teme koje predsjednica Vlade RS treba objasniti zastupnicima u NSRS koji to od nje već mjesecima uzaludno traže”, poručio je predsjedavajući Zvizdić.

”Što se tiće Zakona o akcizama, pokušaj da se odgovornost za njegovo usvajanje prebaci samo na Vijeće ministara BIH, ili selektivno na SDA i SzP, jeste unaprijed propao pokušaj pravdanja pred domaćom javnošću i predstavnicima međunarodne zajednice koji već dugo toleriraju brojna iznevjerena obećanja, blokade i opstrukcije koje dolaze iz bh. entiteta RS.

Svima u BiH je potpuno jasno da odgovornost za trenutnu blokadu usvajanja akciza leži na međustranačkom tandemu koji je sastavljen od entitetskih ministara finansija koji ne dolaze iz SDA ili SzP, nego upravo iz SNSD-a i HDZ-a. Upravo je glasovima tih ministara u Upravnom odboru Uprave za indirektno oprezivanje jednostrano usvojeno rješenje za koje je jasno da nema parlamentarnu podršku, jer akcize usmjerava u budžetsku potrošnju, a ne u novu cestogradnju.

Argument kojim Cvijanović inicijativu entitetskih premijera o akcizama, volšebno pretvara u nepostojeći dogovor entitetskih vlada jednostavno nije tačan, jer saglasnost entitetskih vlada o predloženom tekstu zakona jednostavno ne postoji, što je premijer Novalić više puta javno i potvrdio. Naravno, ako bi entitetske vlade koje će biti i korisnici i implementatori sredstava ostvarenih kroz akcize i putarine, postigle saglasnost o tekstu zakona o akcizama, to bi
značajno olakšalo proces njihovog usvajanja. Ali, takav sporazum ne postoji i zbog toga je potpuno jasno da je potrebno dodatno raditi na definiranju konačnog teksta Zakona o akcizama, ako postoji iskrena namjera da isti bude usvojen i infuziona tranša MMF-a za nivo entiteta odobrena”, dodao je Zvizdić u saopćenju.

”Prema tome, ako Vlada RS ima iskrenu namjeru da akcize budu usvojene, onda je proces vrlo jednostavan: zatraži se sastanak, pozovu se nadležne osobe i nađe adekvatno rješenje.

Upravo je nastavak razgovora i traženje općeprihvatljivog rješenja ono na šta ja, kao predsjedavajući Vijeća ministara BIH, već danima i sedmicama pozivam sve relevantne sudionike.

I na kraju, i bez namjere da vodim dalju polemiku, želim ponoviti da Vijeće ministara BIH, kao generator pozitivnih procesa u BiH, ostaje spremno da zajedno sa svim relevantnim učesnicima nastavi aktivno raditi na pronalaženju adekvatnog rješenja u vezi sa Zakonom o akcizama, koji će jasno definirati transparentnost trošenja sredstava prikupljenih na ovaj način i koji će biti isključivo vezan za pokretanje investicija u oblasti izgradnje autoputeva i puteva i kao takvo dobiti potrebnu parlamentarnu podršku”, zaključio je Zvizdić.

Podsjećamo, premijera Cvijanović je navela da Zvizdić nema većinu za izmjene zakona o akcizama koji je utvrdio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na osnovu zajedničke inicijative premijera Republike Srpske i FBiH i da sada pokušava da pozove neke druge da mijenjaju zakon.

(Nezavisni.ba/N1)