Dodik: Opozicija udara na pet stubova Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je opozicija počela da opstruiše rad parlamenta Srpske, “udarajući” na tu instituciju, na ministra policije, Radio-televiziju Republike Srpske, predsjednika Republike i Vladu, odnosno pet stubova na kojima živi i funkcioniše Srpska.

Na pitanje da pojasni svoju izjavu da je opozicija u Republici Srpskoj dobila pet miliona maraka da destabilizuje situaciju prije izbora naredne godine, Dodik je rekao da je od obavještajne službe dobio još prije šest-sedam mjeseci informaciju da postoji neki scenario da se “nešto učini kako bi se eliminisala vlast u Srpskoj, odnosno SNSD”, partija čiji je on predsjednik, jer “opozicija nema šanse na izborima”.

U scenariju koji je, kaže Dodik, tada pročitao, bilo je napisano da po svaku cijenu treba izazvati vanredne okolnosti, a to znači vanrednu situaciju.

“Ne mogu da tvrdim da li je to tako ili nije, ali ono što se događa ima elemente scenarija na koji su me upozoravale obaveštajne službe”, rekao je Dodik za Tanjug.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u BiH, Dodik ističe da Srbi sarađuju sa Hrvatima u BiH, te da ova dva naroda ne ugrožavaju međusobno interese jedni drugima, mada ima nesuglasica.

“Ali, odnosi između Hrvata i Bošnjaka su dugoročno loši, a eventualna presuda Haškog tribunala u slučaju Jadranko Prlić i ostali, kojom se Hrvatska optužuje da je odgovorna za organizovanje zločinačkog poduhvata na teritoriji BiH za vrijeme rata samo će potkrijepiti taj raskol”, istakao je Dodik.

Dodik je naveo da se prava Hrvata u BiH masovno ugrožavaju, od njihove političke volje do zloupotrebe Ustava, ali s obzirom na to da je Hrvatska sada ušla u EU i da više ne mora da ćuti, ona sada otvoreno pomaže Hrvate u BiH.

On smatra da Srbi u BiH ne smiju da prihvate da Bošnjaci mogu da “majoriziraju Hrvate”, jer bi tako unaprijed dali saglasnost da to mogu da čine i njima.

Komentarišući pisanje hrvatskih medija, uoči posjete predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Rusiji, da Hrvatska pomalo strahuje zbog njegovih ličnih odnosa sa Moskvom, Dodik kaže da je “Hrvatska birala svoju politiku, da se svrstala u EU i NATO pakt, uz odluku o uvođenju sankcija Rusiji”.

“Nemaju nijedan razlog da se mene plaše, ali treba da objasne Rusiji takvu politiku”, rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, ključno pitanje je kako je došlo do te posjete, a on smatra da je razlog “Agrokor” i činjenica da su ruske banke tu uložile ogroman novac, a da im Hrvatska to sada osporava, što Rusija kao i sve velike države, neće dozvoliti.

“Lijepo je otići u Rusiju, meni je uvijek lepo, ja tamo nemam teške teme, ali mislim da oni koji imaju teške teme, da je trebalo da daju odgovore koji nisu nimalo jednostavni”, kaže Dodik i dodaje da, prema njegovom mišljenju, Kitarovićeva nije osoba koja u ime Hrvatske može da da odgovore koje traži Rusija.

(Nezavisni.ba/Agencije)