Dvojica astronauta će biti prebačena u Moskvu nakon havarije na SojuzuNASA je saopćila u četvrtak da će dvojica astronauta biti prebačeni u Moskvu nakon prinudnog slijetanja u stepe Kazahstana .

Astronaut NASA-e Nick Hague i Roskosmosa Aleksej Ovčinin prinudno su danas sletili u stepe Kazahstana  nakon havarije na ruskoj svemirskoj kapsuli Sojuz koja ih je prevozila na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Administrator  NASA-e Jim Bridenstine navodi u saopćenju za javnost da su Hague i Ovčinin u dobrom stanju i da će biti prebačeni u centar za obuku kosmonauta Gagarin u Zvjezdanom gradu u blizini Moskve.

Dodao je da će “biti provedena opsežna istraga o uzroku ovog incidenta”.

Visoki zvaničnik ruske vlade  izjavio je da je Rusija suspendovala lansiranje ljudskih posada u svemir čekajući na istragu o uzroku havarije na Sojuzu.

Zamjenik ruskog premijera Jurij Borisov izjavio je da se kapsula Sojuz automatski odvojila od motora kada se pokvario 123 sekunde nakon lansiranja s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu koji koristi Rusija.

Borisov je istaknuo da će Rusija podijeliti sve bitne informacije sa Sjedinjenim Državama, dodajući da će istraga uzroka havarije na Sojuzu biti provedena, prenosi Associated Press.