Huti prihvatili poziv UN-a na nezavisnu istraguJemenska militantna grupa Huti prihvatila je poziv Ujedinjenih nacija (UN) da izvrše nezavisnu istragu o zračnom udaru koji je izvršila koalicija predvođena Saudijskom Arabijom dan ranije. Od zračnog udara je stradalo desetine osoba, među kojima i 29-ero djece, prenosi Reuters.

–  Prihvatamo poziv generalnog sekretara (UN) i spremni smo za saradnju – poručio je u tweetu Mohammed Ali al-Houthi, šef Vrhovnog revolucionarnog komiteta Huti grupe.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je ovaj zračni udar i pozvao na “nezavisnu i brzu istragu,” rekao je njegov glasnogovornik.

Henrietta Fore, izvršna direktorica Međunarodnong fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), izjavila je kako “užasni” napad na autobus koji je prevozio djecu “označava nisku tačku u ovom krvavom ratu”.

–  Sada je pitanje da li će to biti prekretnica – trenutak koji mora konačno potaknuti ratne strane, Vijeće sigurnosti UN-a i međunarodnu zajednicu da rade ono što je ispravno za djecu i okončaju ovaj sukob”, dodala je Fore.

Saudijska koalicija je izjavila kako su zračni napadi bili usmjereni na raketne lansere koji su korišteni pri ispaljivanju rakete na saudijski grad Jizan. Raketa koju su Huti ispalili prije dva dana je presretnuta i oborena, saopćila je tada Državna televizija Saudijske Arabije.

Koalicija je optužila Hute da koriste djecu kao ljudske štitove te su naveli da su napadi bili sprovedeni u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Jemen, gdje se koalicija predvođena Saudijskim Arabijom već tri godine bori protiv Huti pobunjenika, leži na Bab al-Mandebu, jednom od najvažnijih svjetskih trgovačkih ruta za isporuku nafte.

(nezavisni/fena)