Koncertom ‘Od Baha do sevdaha’ počeli 15. susreti Banjalučana

Intoniranjem “Ode radosti” i koncertom “Od Baha do sevdaha” večeras su počeli 15. susreti Banjalučana “Vezeni most 2017”.

Kao i ranijih godina kolektivna izložba banjalučkih slikara pod motom “Gradimo mir zajedno” prethodila je svečanom otvaranju ove manifestacije koja spaja Banjalučane u zemlji i dijaspori.

U ime organizatora, Zajednice udruženja građana Banje Luke, rečeno je da je taj grad uvijek njegovao multietničnost, multikulturalnost, te da je cilj manifestacije okupljanje Banjalučana koji su napustili taj grad i onih koji su ostali, kao i da doprinese suživotu onakvom kakav je Banja Luka imala do 1992. godine.

Predsjednik Saveza Banjalučana u Švedskoj Mirsad Filipović je naglasio da uz veliki trud ova manifestacija nastavlja da “živi”.

U govoru na svečanom otvaranju i šef Kluba poslanika “Domovina” u parlamentu RS-a Admir Čavka je pozvao Banjalučane u dijaspori da uče svoju djecu da vole taj grad na Vrbasu.

-Niko ne voli Banju Luku više od nas Banjalučana – dodao je on.

Osim kuturnih i sporskih dešavanja, u naredna četiri dana planirani su i „Dijalog za budućnost“, razgovori predstavnika banjalučkih vlasti i dijaspore.

U revijalnom dijelu programa bit će predstavljen i banjalučki brend „Vrbaski dajak“

Među brojnim kulturnim dešavanjima najavljena je i izložba slika iz fundusa galerije „Preporod“ iz Zenice “Stara Bosna”, polaganje cvijeća na spomen-ploču banjalučkoj pjesnikinji Nasihi Kapidžić-Hadžić, književno veče „Vezeni most“, a zadnjeg dana i “Veče sevdaha“.

Danas je u znak sjećanja na civilne žrtve rata spušteno cvijeće niz Vrbas s mosta u Banjoj Luci uz poruku “Ne ponovilo se” i „Gradimo mir zajedno“.

nezavisni/FENA