KUD ‘Vaso Jovanović’ iz Srebrenice obilježava 70. godišnjicu postojanjaKulturno-umjetničko društvo ”Vaso Jovanović” iz Srebrenice obilježava 70. godišnjicu postojanja što će u subotu, 14. oktobra biti obilježeno prigodnim koncertom u Kulturnom centru u tom gradu uz goste iz kulturno-umjetničkih društava iz Zagreba, Mladenovca, Kalesije, Sarajeva.

”KUD ‘Vaso Jovanović’ prije rata je imao tri sekcije, muzičku, dramsku i folkornu. Cilj društva jeste njegovanje kulture i tradicije svih naroda. Mi to pokazujemo kroz naše nastupe u Srebrenici i širom BiH”, rekao je u razgovoru za Fenu predsjednik KUD-a ”Vaso Jovanović” Nermin Alivuković.

Ističe da je ovo društvo djelovao i tokom rata, a padom Srebrenice prestaje s radom. Obnavlja svoj rad 2005. godine na inicijativu koreografa rahmetli Ahme Begića.

”Prije rata je bilo multietničko društvo i danas je tako, okuplja omladinu i djecu srpske i bošnjačke nacionalnosti. Mi se s time ponosimo, naše društvo je jedino multietničko društvo u ovom dijelu BiH”, naglašava Alivuković.

Članovi ovog društva su ponosni vlasnici brojnih osvojenih nagrada, ali posebno izdvajaju jednu koja im je pripala 2013. godine kada su od 40 društava na dječijem festivala folkora u Zvorniku osvojili prvo mjesto za autentičan prikaz tradicije i tradicionalnih igara s ovih prostora.

Članovi KUD-a ”Vaso Jovanović” su nastupali u Tuzli, Sarajevu, Lukavcu, Gračanici, Zagrebu, Mladenovcu, Turskoj i Italiji, a danas ovo društvo broji oko 80 članova.

”U planu je da osnujemo dramsku sekciju koja bi nastavila s tradicijom KUD-a, a svi ti planovi zahtijevaju određena sredstva. Mi se finansiramo iz budžeta Opštine Srebrenica, ali ta sredstva nisu dovoljna za pokrivanje troškova. Ipak, uz pomoć prijatelja i donatora uspijemo da organizujemo putovanja, kao i sam opstanak i postojanje našeg društva”, ističe Alivuković.

Zahvaljujući donaciji Ambasade Holandije iz 2006. godine, obnovljena je zbirka muzičkih instrumenata i oprema neophodna za rad, a 2015. godine su zahvaljujući Ambasadi SAD-a dobili komplet nošnji za izvođenje igara srpskog i bošnjačkog naroda.

”Humanitarni fond ‘Atlanta’ je obezbjedio sredstva za nošnje najmlađih članova našeg društva, a prije nekoliko dana smo dobili komplet anterija koje su nephodne za izvođenje gradskih muslimanski igara. I Udruženje ‘Đerđef’ iz Bugojna je donirao pet pari nošnji za najmlađe članove. Oni su najavili da će nam donirati i kompletnu nošnju za odrasle članove društva. Zadovoljni smo opremom koji posjedujemo”, zaključio je Alivuković.

Na prigodnom koncertu povodom 70. godišnjice postojanja i rada ovog društva, svoj nastup će imati i plesna grupa ”Kuće dobrih tonova” iz Srebrenice, a prije koncerta planiran je defile učesnika u centru grada.

(Nezavisni.ba/Fena)