Mali noćni zalogaji: Ove namirnice izbjegavajte prije spavanjaMnoge osobe ne mogu odoljeti hrani pred spavanje. Iako ova navika nije baš zdrava, a često uzrokuje i nakupljanje viška kilograma, većina ljudi ne može zaspati a da ne prezalogaji nešto. Ako je to i vaš slučaj izbjegavajte ove namirnice, jer mogu biti mnogo teške pred spavanje.

Alkohol

Iako je alkohol štetan i tokom dana pred spavanje posebno opušta ‘ventile’ koji povezuju želudac i jednjak. To uzrokuje da tijelo više ne može da zadržava hranu i kiseline tamo gdje im je mjesto.

Gazirana pića

baš kao i alkohol i gazirana pića izuzetno štete našem ogranizmu je ru sebi sadrže  više kiselina od bilo čega što možemo pronaći u prirodi. Ugljen-dioksid u gaziranim pićima povećava pritisak u želucu.

Masna hrana

Pred spavanje zaboravite  na sladoled, keks, hamburger i sve namirnice s velikim sadržajem štetnih masnoća jer na želudac djeluju isto kao alkohol i gazirana pića.

Čokolada

Osim velikog udjela masnoća, u kakau se nalazi kofein. Osim toga čokolada sadrži i teobromin, supstancu koja ubrzava rad srca, što će vas omesti u namjeri da zaspite.

Sir

Sirove poput fete i mozzarele izbjegavajte pred spavanje, a ako baš morate da konzumirate sir pred spavanje, izaberite malu količinu tvrdih poput parmezana ili kačkavalja.

Kafa

Zbog kofeina u kafi nećete moći da zaspite i on će izazvati izlučivanje dodatnih kiselina u želucu.

(Nezavisni.ba/AZRA magazin)