Mektić informisao ambasadora Poljske o migrantskoj situaciji u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu s novoimenovanim ambasadorom Poljske u BiH Jaroslawom Lindenbergom, s kojim je razgovarao o trenutnoj sigurnosnoj situaciji i izazovima u BiH i regionu te unaprijeđenju bilateralne saradnje između dviju država u oblasti sigurnosti.

Mektić je istakao da Ministarstvo sigurnosti BiH posebnu pažnju posvećuje regionalnoj i saradnji sa članicama Evropske unije kao i ispunjavanju evropskih standarda u sigurnosnom sektoru, prenosi Fena.

Naglasio je da će uskoro biti razmjenjeni oficiri za vezu s EUROPOL-om i u punom kapacitetu početi da se provodi Operativni sporazum s tom agencijom EU, čime će BiH i praktično postati dio evropskog sigurnosnog sistema.

Također, upoznao je ambasadora Lindenberga s trenutnom migrantskom situacijom naglasivši da su BiH i zemlje regiona žrtve nepostojanja zajedničkog evropskog rješenja za taj problem. Dodao je da će uspjeh u suzbijanju ilegalnih migracija biti moguć tek kada se postigne dogovor na nivou EU i zajedničkim djelovanjem zemlja na migrantskoj ruti, naglasivši da je BiH spremna učestvovati u provođenju svih dogovorenih mjera i dati svoj puni doprinos u zaustavljanju ilegalnih migracija, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.