Obilježen Dan srednjoškolaca u Tuzli: Kako će ova država opstati ako svi odemo?Povodom obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca na Trgu slobode danas se okupilo oko 300 učenika iz srednjih škola sa područja Tuzle. Obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca učenici su iskoristili da pokažu kako omladina u našem kantonu nije pasivna, te da želi bolje obrazovanje kao i bolje stanje u našem društvu. Spremni su kažu da se bore za svoja prava i bolju budućnost.

“Živimo u društvu gdje srednjoškolci nisu shvaćeni. Na nas se gleda kao na problem koji se treba riješiti, a u stvarnosti mi smo resurs koji država treba da iskoristi. Ovdje smo došli da skrenemo pažnju na sebe i naša prava. Smatram da u srednjoškolce treba više ulagati kako bi postali ljudi koji mogu da promjene stanje u državi. Susrećemo se sa problemom velikog odlaska mladih ljudi. Kako će ova država opstati ako svi odemo?”, rekla je Merima Berbić, učenica gimnazije Meša Selimović, predstavnica vijeća učenika.

Na pitanje da li planira napuštati Bosnu i Hercegovinu, Merima odgovara: “Ja želim da ostanem u Bosni i Hercegovini, želim da pokušam promjeniti situaciju u našoj državi i društvu.  Ukoliko i odem vani da studiram, planiram se vratiti u svoju domovinu i tu nastaviti svoj život”.

“Danas obilježavamo dan srednjoškolaca. Skupili smo se ovdje da pokažemo da srednjoškolce ne treba zanemarivati i da nam treba posvetiti više pažnje. Volio bih da mogu nakon srednje škole ostati u svojoj državi, ali trenutno stanje u društvu i državi mi to, nažalost, onemogućava” rekao je Avdić Mahir, učenik gimnazije Ismet Mujezinović, predsjednik vijeća učenika. Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

(Nezavisni.ba/Tuzlanski.ba)