Piloti Ryanaira u štrajku u Njemačkoj, Belgiji, Švedskoj i IrskojPiloti Ryanaira u nekoliko evropskih zemalja u petak su pokrenuli štrajk zbog radnih uslova koji je nagnao niskobudžetnog avioprevznika da otkaže 400 letova.

U Holandiji je kompanija koristila pilote koji ne štrajkuju kako bi nastavila s putničkim saobraćajem. Kompanija je u četvrtak navečer saopćila da “neće biti otkazivanja” ubog štrajka holandskog sindikata.

Ryanair je pokrenuo neuspješnu sudsku akciju u Holandiji kako bi spriječio štrajk.

U Švedskoj je četrdesetak pilota Ryanaira stupilo u štrajk kako bi tražili potpisivanje kolektivnog ugovora o radu.

Martin Lindgren, čelnik švedskog udruženja pilota, izjavio je da je “štrajk neophodan kako bi se pokazalo kompaniji da više ne može izbjegavati da tretira svoje osoblje na dosatojanstven način”.

U glavnom belgijskom saobraćajnom čvorištu Ryanaira, aerodromu u Chraleroiju južno od Bruxellesa, piloti u štrajku okupili su se na glavnom terminalu s transparentom na kome je pisalo “Ryanair u štrajku, Ryanair se mora promjeniti”.

Član belgijskog udruženja kabinskog osoblja Alain Vanalderweireldt izjavio je da je štrajk u Belgiji “zaključak šestomjesečnih rasprava između Ryanaira i predstavnika sindikata koji nisu donijeli nikakav kokretan rezultat”.

Iako sindikati žele da se belgijski zakoni o radu primjenjuju na službenike aviokompanije, Ryanair još primjenjuje irske zakone, kazao je on, prenosi Asasociated Press.

(nezavisni/fena)