Sindikat – Hitno riješiti nagomilane probleme Porezne uprave FBiHSamostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH podržava aktivnosti koje vodi Porezna uprava u FBiH, posebno v.d. direktor Šerif Isović i njegov zamjenik Slobodan Vukoja, saopćeno je iz ovog sindikata.

Navode da su više puta, kao Sindikat, ukazivali na hitno rješavanje nagomilanih problema Porezne uprave FBiH, u smislu nepopunjenosti radnih mjesta, nepovoljne strukture uposlenika, nedostatka materijalno-tehničkih sredstava (motorna vozila starija od 20 godina, zastarjela računarska oprema, neuslovne i neuredne radne prostorije, zastarjeo inventar…).

-Posebno želimo istaći da su uposlenici Porezne uprave diskriminirani po pitanju plaća i uslova rada u odnosu na neke druge institucije, javna preduzeća, agencije i zavode – ističe se u saopćenju i dodaje kako u cijelosti podržavaju “opravdane i argumentovane zahtjeve Sindikalne organizacije Porezne uprave FBiH i daje punu podršku direktoru Isoviću u smislu poboljšanja uslova rada i bolje opremljenosti”.

Ovaj sindikat i direktor Porezne uprave su, dodaje se u saopćenju, ostvarili punu saradnju u smislu socijalnog dijaloga , radi obezbjeđenja normalnih uslova, popunjenosti radnih mjesta, rješavanja dodatka na plaću inspektorima, poboljšanja informatičkog sistema, poreznog knjigovodstva, efikasnijeg procesta prinudne naplate i dr.

-Također ističemo da su se uposlenicima Porezne uprave, u proteklom periodu konstantno oduzimala prava, a povećavane obaveze. Svi moramo ispoljiti dovoljno odlučnosti u rješavanju problema i kreiranju pozitivnih promjena i trendova, jer smatramo da je Porezna uprava Federacije BiH kičma Federacije Bosne i Hercegovine. Sindikat će istrajati u svojim zahtjevima i borbi za veća prava i bolje uslove svojih članova, u ovom slučaju, uposlenicima Porezne uprave Federacije BiH – navodi se u saopćenju za javnost Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH.

(Nezavisni.ba/Fena)