Tuzla: Prerani odlazak Zvonimira Banovića je ogroman gubitak za cijeli Tuzlanski kantonNakon što je jučer u 55. godini života preminuo novinar i političar Zvornimir Banović, saopštenjem se oglasila Hrvatska demokratska zajednica u Tuzli.

-Zvonimir Banović je rođen 13. januara 1963. godine u Tuzli. Pamtit ćemo ga kao dugogodišnjeg novinara sa Radio postaje Soli i Hrvatskog radija Herceg Bosne, kao dopisnika Hrvatskog radija (RH) i „Slobodne Dalmacije“ (RH) za sjeveroistočnu Bosnu i Hercegovinu te kao glavnog i odgovornog urednika dnevne novine „Tuzlanski list“, navedeno je.

Uz bogatu novinarsku karijeru Zvonimir Banović je dubok trag ostavio i na političkoj sceni obnašajući funkcije savjetnika Zamjenika ministra sigurnosti BiH i savjetnika Premijera Tuzlanskog kantona. Godine 2015. izabran je na funkciju predsjednika Županijskoga odbora HDZ BiH Soli koju je obnašao sve do svoje, iznenadne smrti.

-Prerani odlazak Zvonimira Banovića ogroman je gubitak za cijelu Tuzlansku županiju. Njegova smirenost, odanost i odgovornost prema svemu što je radio za sve je bila pokretačka snaga. Mnoge mlade ljude uveo je u novinarstvo, a kasnije kroz politiku ohrabrivao sve one s kojima je surađivao gradeći na taj način zdrav odnos prema politici smatrajući da je politika ipak časno i odgovorno zanimanje. Zvonimir Banović iznimno je cijenio svakog čovjeka i na takav način jedino ljudima pristupao, navedeno je.

Rodbinu, prijatelje i poznanike pokojnoga Zvonimira Banovića pozivaju na komemoraciju koja će biti upriličena u Narodnom pozorištu u Tuzli u srijedu, 5. aprila s početkom u 13,00 sati i na posljednji ispraćaj ispred Komemorativnog centra u Tuzli s početkom u 14,30 sati nakon čega će tijelo pokojnika biti pokopano na tuzlanskom groblju Borić.

(Nezavisni.ba)