U State Departmentu reis Kavazović održao više značajnih susretaReisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u okviru posjete Washingtonu održao je više važnih susreta u State Departmentu.

Na sastanku sa zamjenikom koordinatora za regionalne i multilateralne poslove u Birou za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma Rafi Gregorianom, Kavazović je predstavio napore i planove Islamske zajednice u cilju stabilizacije i očuvanja mira i stabilnosti u društvu.

Gregorian je ponudio pomoć i podršku Islamskoj zajednici, a reisu-l-ulema je naglasio da ova zajednica ima dobru saradnju sa Ambasadom SAD-a u Sarajevu i da će o eventualnom američkom uključenju u njene projekte razgovarati sa predstavnicima Ambasade.

Tokom susreta sa direktoricom u Uredu za vjerske i globalne poslove State Departmenta Rebeccom Danis razgovaralo se o stanju ljudskih prava, vjerskih sloboda i drugih prava u BiH. Rečeno je da Islamska zajednica u BiH u okviru svojih nadležnosti daje doprinos izgradnji demokratske, građanske i sekularne države u kojoj se poštuju sva individualna i kolektivna prava ljudi kao i vjerske slobode.

Kavazović je istaknuo dobru saradnju crkava i vjerskih zajednica kroz Međureligijsko vijeće, kao i poteškoće sa kojima se susreću pripadnici naroda u područjima BiH gdje su manje brojčano zastupljeni.

Govoreći o problemima ukazao je na slučajeve da se presuđenim ratnim zločincima, nakon presude kao i nakon odsluženja kazne odaju priznanja i da se oni slave kao nacionalni heroji u čemu ponekad učestvuju i sveštena lica, pripadnici crkava i vjerskih zajednica.

Pri tome je iznio problem islamofobije i zločina iz mržnje, posebno onih čije su žrtve povratnici. Napomenuo je da Islamska zajednica ima komisiju koja prati i izvještava o registriranim slučajevima kršenja ljudskih prava na slobodu vjere muslimana u BiH.

Na sastanku sa ambasadorom Samuelom Brownbackom Kavazović je govorio o djelovanju Međureligijskog vijeća u čijem osnivanju je bila značajna američka pomoć preko tadašnje američke ambasadorice u Beču.

Informirao ga je o dobroj saradnji vjerskih zajednica ilustrirajući tu saradnju pokretanjem master studija koji zajedno realiziraju tri teološka fakulteta. Kazao je da je svaki američki poticaj značajan za saradnju vjerskih zajednica u BiH.

Podsjetio je da je nedavno održan okrugli sto “Religije i sekularizam” na kojem su učestvovale sve četiri tradicionalne crkve i vjerske zajednice, te da je ovaj događaj uveličao svojim obraćanjem visoki predstavnik EU za promociju slobode vjere Jan Figel.

Reisu-l-ulema pozvao je ambasadora Brownbacka da, slično kao i Jan Figel, svojim prisustvom potakne međusobnu saradnju vjerskih zajednica u BiH. Ambasador je izrazio spremnost da posjetom BiH i njenim vjerskim zajednicama da podršku međureligijskom dijalogu.

Narednih dana reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH Razim Čolić održat će više značajnih susreta u Vijeću za nacionalnu sigurnost i američkom Kongresu, saopćeno je iz MINA-e.

(nezavisni.ba/mina)