Volonteri na Bjelašnici zasadili 5.000 sadnicaŠirom Bosne i Hercegovine volonteri su danas zasadili desetine hiljada sadnica raznih vrsta drveća u okviru šeste volonterske akcije „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“.

Centralna lokacija sadnje je bila na Bjelašnici, gdje je više od 500 volontera i volonterki zasadilo 5.000 sadnica jasena i bijelog bora. Preduzeća koja gazduju šumama su podržala akciju i obezbijedila sadnice, alat, stručni nadzor i lokacije na kojima se sadilo.

Već petu godinu zaredom, specijalni partner „Let's Do It“ projekta je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine koji je i ove godine logistički, finansijski, ali i konkretnim volonterskim radom uposlenika OK BiH dao veliki doprinos uspješnoj realizaciji projekta u sve tri faze – čišćenje, edukacija po školama i pošumljavanje.

– Danas smo na Bjelašnici zasadili 5.000 sadnica i zaista divno je bilo vidjeti ljude svih generacija kako sade drveće i zajednički doprinose svjetlijoj budućnosti naše zemlje. Građani BiH su nesebično pomogli „Let's Do It“ projekat kupovinom naših zahvanica u Konzum prodavnicama prethodnih mjeseci. Evo to su te sadnice koje smo danas zasadili za sve one koji su nas podržali. Naši ljudi su u osnovi dobri i plemeniti, samo im treba neko ko će ih pokrenuti i omogućiti im da se uključe, a mi iz Let's Do It-a radimo upravo to – rekao je Junuz Elkaz koordinator „Let's Do It“ projekta.

Projekat je podržao BH Telecom, zlatni sponzori Eko život i Konzum, te partneri projekta Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH, Fabrika cementa Lukavac, Sarajevski kiseljak, kao i OK BiH i sva preduzeća koja gazduju šumama u BiH, saopćeno je iz Stručne službe OK BiH.

nezavisni/FENA